Setembre Sefardita finalitza la seua tercera edició amb més de 500 participants

Estes activitats s'emmarquen en les Jornades Europees de la Cultura Jueva celebrades a Sagunt i que han tingut lloc del 8 al 30 de setembre

Sagunt Turisme, que ha dedicat el mes de setembre a promocionar la cultura sefardita de la ciutat amb jocs, conferències, rutes i gastronomia, ha acabat les seues activitats amb una participació de més de 500 persones en la conferencia i en les rutes guiades oferides per la delegació de Turisme i en les empreses hostaleres que han participat.

El públic ha participat activament en la celebració del Setembre Sefardita, que s'emmarca en les Jornades Europees de la Cultura Jueva celebrades a Sagunt i que ha tingut lloc del 8 al 30 de setembre.

La regidora de Turisme, Natalia Antonino, ha expressat: «Agraïsc la participació en esta edició a les empreses locals Forn la Melica, restaurant Le Fou i la Taverna de la Serp i convide tot el teixit privat de l'àmbit turístic i comercial a participar en pròximes edicions». I ha afegit sobre estes empreses hostaleres: «Ens fan un balanç molt positiu del mes, en el qual han omplit els seus locals oferint, tapes, menús i dolços sefardites».

Les activitats de les quals ha pogut gaudir la ciutadania han sigut la Conferència Diàspora i fe vinícola, en la qual es va oferir una degustació de vins kosher; visites en família a la jueria i visites nocturnes oferides per l'empresa local Pars Tours que, a causa de l'enorme afluència, va haver d'ampliar el nombre de visites programades. Esta empresa està a càrrec del guia Amir Ezzatvar, que compta amb la distinció RASGO, una certificació de la Xarxa de Jueries que l’acredita com a expert en la cultura jueva.

Una de les sorpreses d'esta edició ha sigut la gimcana digital turística El secret del Rabí, un joc pensat per a tota la família que ha comptat amb una alta participació i unes valoracions molt positives dels participants que l'han qualificat com «entretingut», «educatiu» i que «és una bona manera d'entendre la història». Este joc es troba en la web de Turisme i és gratuït, sense registres i sense descàrregues.

Cal destacar també l'alta participació a la Porta de la Memòria, la recreació de la qual ha sigut a la Casa dels Berenguer i per la qual han passat nombrosos visitants a fotografiar-se etiquetant a @redjuderias per a formar part del sorteig de diversos paquets promocionals.

Esta recreació s'ha oferit en totes les ciutats que igual que Sagunt des de 2019, formen part de la Xarxa de Jueries d'Espanya-Camins de Sefarad, com són Àvila, Barcelona, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lucena, Monforte de Lemos, Palma, Plasència, Ribadavia, Segòvia, Tarassona, Toledo i Tudela.

La Xarxa de Jueries actua de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i el llegat jueu, promou projectes culturals, turístics i acadèmics, expliquen des del departament de Turisme.

Recentment, ha presentat la seua nova web turística www.caminosdesefarad.com, disponible en tres idiomes (espanyol, portugués i anglés), que dona protagonisme als aspectes turístics i patrimonials de l'herència sefardita de cadascuna de les ciutats de la Xarxa de Jueries, i té com a objectiu descobrir-les a través de rutes turístiques que connecten les 21 destinacions.