Sagunt se suma a la defensa nítida del dret a la plena igualtat, a la dignitat i al lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere

Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, celebrat el 28 de juny de 2022, i sumant-se a la resolució del Parlament Europeu

El passat 28 de juny se celebrava el Dia Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals, Transgènere i Intersexuals, el col·lectiu LGTBI. Amb motiu d'esta jornada, el Ple de la Corporació Municipal va aprovar ahir una moció que defensa la llibertat del dret a la plena igualtat, a la dignitat i al lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere.

Esta proposta, els ponents de la qual van ser Maria Josep Soriano i Darío Moreno, presentada per diversos grups municipals, va tirar avant amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís, IP, PP, EU i Ciutadans, l'abstenció del Grup de No Adscrits i el vot en contra de VOX.

Tal com recull el text de la moció, els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets sense cap distinció. Els drets LGTBI són i seran sempre drets humans. Hem de treballar per un món d'absoluta tolerància, llibertat i igualtat. S'ha avançat, però es necessita seguir en l'obstinació i això requerix temps, esforç i perseverança, cal denunciar l'homofòbia fins i tot si es presenta com a diversió innòcua o un tracte cultural acceptat. És discriminació i hem com a agents responsables de lluitar contra ella i obstinar-nos a aconseguir ciutats lliures i igualitàries.

El 28 de juny, explica la moció, és una jornada per a continuar mobilitzant-se per una societat diversa i respectuosa amb les diversitats de gènere, capaç d'erradicar l'odi i les discriminacions; per a continuar aprofundint en la democràcia i els seus drets.

«Des de les Institucions hem d'assegurar la igualtat efectiva de totes les persones LGTBI i les seues famílies, com a element essencial d'una bona convivència per al progrés i el desenvolupament social. És la nostra obligació frenar els discursos de l'odi que des de fa algun temps es venen escoltant, fent de mur per a conscienciar la societat perquè totes les persones sense importar la seua identitat o orientació sexual puguen exercir, sense por i amb respecte, totes les facultats i drets que els corresponen com a ciutadans i ciutadanes de ple dret», continua la moció.

Al març de l'any passat, el Parlament Europeu va aprovar una Resolució contundent on es declara que la Unió Europea és zona de llibertat per a les persones LGTBI i que no es tolerarà la retòrica perillosa i discriminatòria que impedix que milions de ciutadans i ciutadanes visquen lliurement. En este sentit, la moció incidix que són els ajuntaments, Diputacions Provincials, Cabildos i Consells Insulars, institucions més pròximes a la ciutadania, garants d'una acció local clara per la igualtat i la defensa de la convivència, amb independència de la raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Per tots estos motius, el Ple de la Corporació ha adoptat els següents acords, entre els quals es troben: adherir-se a esta Declaració i sumar-se en la defensa nítida del dret a la plena igualtat, a la dignitat i al lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere; mostrar el seu compromís de continuar en la promoció d'actituds i polítiques que afavorisquen la conscienciació social per a un efectiu canvi de mentalitat que erradique les actituds LGTBIfòbiques i el rebuig a estes; teixir i aconseguir amplis consensos perquè s'adopten les mesures necessàries, tant legislatives com administratives i d'una altra índole, per a prohibir i eliminar el tracte discriminatori basat en l'orientació sexual o la identitat de gènere en qualsevol nivell de l'Administració i millorar així la legislació vigent; i, finalment, manifestar la seua especial preocupació pels múltiples casos documentats internacionalment que posen de manifest, encara hui, la criminalització en alguns països de l'homosexualitat i transsexualitat, privació de drets i discriminació legal, així com la impunitat d'estos crims.

La XVIII Gala d’AFACAM inicià Més Escena a Sagunt

17 d’agost 2022

La programació continuarà amb cinc espectacles més: els dies 30 i 31 d'agost, amb Asamblea de Mujeres, d'Aristòfanes; el 2 i 3 de setembre, amb Saguntilíada; els dies 4 i 5, amb Mikis Theodorakis, Athanatos Immortal (1925-2021); el 9, amb el concert de Arsefolk i, finalment, el 10, amb un espectacle de flamenc que arribarà de nou al Port de Sagunt gràcies al Festival Internacional Cante de las Minas amb el Lámpara Minera 2022