Sagunt ha reivindicat este divendres els drets i les aportacions a la societat de les persones d'edat amb motiu del Dia Internacional de les Persones Majors

En relació a esta efemèrides s'ha llegit un comunicat, s'ha reconegut a dues persones del municipi que han destacat pel seu treball en benefici del col·lectiu i s'ha representat una actuació teatral

El Consell Municipal de Majors de Sagunt i la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt han celebrat este divendres el Dia Internacional de les Persones Majors, que tradicionalment es commemora el dia 1 d'octubre de cada any.

El regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha participat juntament amb altres edils de l'equip de Govern municipal i membres de la Corporació en la jornada, que s'ha desenvolupat en el Centre Cultural Mario Monreal.

L'edil considera esta celebració «un dia especialment rellevant per a valorar la importància del paper dels majors» en la vida diària de totes i tots, així com «un dia en què reconéixer i treballar pels seus drets com a persones d'edat i com a part activa d'una societat oberta, democràtica i inclusiva».

Segons ha indicat, des de l'Ajuntament de Sagunt, la Regidoria de Serveis Socials i l'àrea de Majors «existix un compromís ferm de treballar en col·laboració» amb ells i elles «perquè eixa participació, garantia de drets, siga una realitat que millore el dia a dia».

«Este dia representa una gran oportunitat de compartir amb els nostres majors, amb els nostres pares o avis, aprendre d'ells, donar-los afecte, però sobretot recordar que ells encara són útils per al món, que encara tenen un propòsit en la vida i que nosaltres els podem ajudar en eixe camí», ha manifestat Sotoca. «La seua presència ens enriquix a tots i ens espenta a viure en una societat amigable que influirà de manera important sobre el nostre futur de benestar i qualitat de vida», ha afegit

Les activitats han començat amb una sessió extraordinària del Consell Municipal de Persones Majors de Sagunt, en la qual s'ha aprovat un comunicat relatiu a esta efemèrides que s'ha llegit posteriorment en l'acte públic. Enguany l'encarregada de llegir el manifest ha sigut Carmen Díaz, que forma part del Consell Municipal de Majors.

El text reivindica «l'important paper de les persones majors en la societat» i advoca per «promoure la lluita pels seus drets i reconéixer les aportacions vitals dels homes i les dones majors» a l'avanç de la societat, contribucions «que servixen de suport continu» a les famílies, als veïns i a l'entorn pròxim i també global.

«Hui és el dia d'alçar la veu i posar de manifest les necessitats i les mancances que afecten a este gran grup social, de generar una consciència intergeneracional sobre les diferents oportunitats i els desafiaments de l'envelliment actiu, que ha d'estar a l'abast de totes les butxaques», resava el comunicat. «Necessitem abandonar els prejudicis negatius sobre les persones d'edat que marginen als majors, veient el seu paper com un problema i no com una gran solució», s'agrega.

A més, es reclama també el «dret a un envelliment participatiu» en la societat de les persones majors. D'altra banda, s'ha puntualitzat que enguany un dels objectius d'este dia internacional és «destacar la resiliència de les dones majors enfront de les desigualtats». L'exposició concloïa subratllant el dret de les persones d'edat «a la intimitat, a la llibertat i l'autonomia, i als serveis públics que garantisquen la seua salut, benestar i autonomia personal».

Per això es proposa a l'estament polític i a la ciutadania «un canvi d'actitud, de polítiques i de pràctiques a tots els nivells per a aprofitar l'enorme potencial de les persones majors en el segle XXI».

L'edil de Serveis Socials, al fil del manifest, els ha desitjat que mantinguen «eixe esperit reivindicatiu i de lluita dels drets» que sempre han transmés «i que ha contribuït a forjar la societat» de hui, per la qual tothom els està agraït.

Tot seguit s'ha representat una actuació teatral a càrrec del Grup Ladies de Teatro de l'associació Salud y Ocio i posteriorment s'ha reconegut a Carmen Díaz Escriche i a Rafael Tomás Llopis, dues persones del municipi que han destacat per la seua implicació i treball en benefici del col·lectiu de majors de Sagunt.

Mor Vicente Vayá Pla, fill adoptiu de Sagunt

28 de setembre 2023

L'Ajuntament de Sagunt ha decretat tres dies de dol. A més, les banderes dels edificis públics municipals onejaran a mitja asta. La capella ardent estarà instal·lada demà, 29 de setembre, en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt de 10.30 a 15.30 hores