Sagunt estarà connectada a l'hidrogen verd com a font d'energia sostenible

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha ressaltat les limitacions actuals de les energies renovables per a posar en valor l'aposta per l'hidrogen verd: «Cada vegada té més pes, substituint al gas com un combustible i oferint solucions en aquests àmbits més complexos». A més, el primer edil ha assumit que la gran indústria i li transporte pesat són dos exemples d'on les citades energies no funcionen.

Sagunt ha de continuar lluitant per convertir-se en un referent industrial. I, per a això, s'està treballant amb organitzacions com ASECAM, amb la qual s'està generant una vall de l'hidrogen en el municipi. A això se li suma el conveni que la Generalitat Valenciana ha signat amb ENAGAS, mitjançant el qual es pretén construir un conducte de 450 quilòmetres que permetria a la Comunitat Valenciana tant produir com exportar hidrogen verd.

«És una molt bona notícia per a la Comunitat i per al futur de la indústria, que amb això aconseguirà ser més competitiva a nivell internacional». Amb aqueixes paraules l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno ha acabat de posar en valor l'aposta per l'hidrogen verd com a causa de l'impuls de la indústria en la localitat, en particular, i a la Comunitat Valenciana, en general.


El president de la Generalitat, Ximo Puig ha subscrit aquesta setmana el protocol general d'actuació, al costat del conseller delegat de Enagás, Arturo Gonzalo, per a impulsar el desenvolupament de l'hidrogen renovable en la Comunitat Valenciana, en un acte, que segons ha afirmat, constitueix un avanç cap a la descarbonització i la sostenibilitat econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

A l'acte, que va tindre lloc en el Palau de la Generalitat, va assistir l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, acompanyat de la presidenta de ASECAM, Cristina Plumed; el director de ArcelorMittal Sagunt, Héctor López i el director de Fertiberia Sagunt, Juan Arbona.

Ximo Puig ha assenyalat que l'aposta per l'hidrogen verd constitueix un «canvi disruptiu i una gran oportunitat per a canviar el nostre paradigma de creixement i desenvolupament econòmic» que, segons ha explicat, permetrà generar recursos necessaris per a consolidar l'estat del benestar.

El cap del Consell s'ha referit a les dificultats que han suposat els costos energètics en els últims mesos, i s'ha mostrat convençut que «l'única garantia de futur és seguir per la via de la descarbonització» i en aqueix sentit ha assenyalat que «és moment per a accelerar l'ús d'energies renovables» i ha ratificat l'aposta de la Comunitat Valenciana per passar de ser una comunitat dependent de combustibles fòssils a aconseguir la sobirania energètica i arribar a ser exportadora d'energia renovables.

Per part seua, el conseller delegat de Enagás ha assenyalat que la Comunitat Valenciana consumeix el 15% del total del gas consumit a Espanya, a més de rebre el 17% del total del gas del país, per la qual cosa ha assegurat que es tracta de «una part clau de la seguretat de subministrament a Espanya i, per tant, de la seguretat de subministrament a Europa».

Arturo Gonzalo ha explicat que l'Eix de Llevant del projecte H2MED tindrà com a protagonista a la Comunitat Valenciana. Aquest projecte suposa la construcció de 450 quilòmetres de hidroductos, que connectaran pel sud amb la vall de l'hidrogen de Cartagena i amb el nord amb l'Eix de l'Ebre, i amb el propi hidroducto Barcelona- Marsella, el conegut com el BarMar.

La inversió estimada és de 575 milions d'euros i permetrà atendre el consum dels grans centres industrials de Comunitat Valenciana, principalment del sector ceràmic de Castelló, la química i la petroquímica, i en general la producció industrial de la vall de Sagunt, l'aeroport de València i els tres ports de les províncies de la Comunitat Valenciana.

Corredor d'hidrogen verd

L'acord signat aquest dilluns estableix les línies de col·laboració per a desenvolupar infraestructures en la Comunitat Valenciana per al transport i emmagatzematge d'hidrogen renovable, considerat com un vector energètic clau per a la transició energètica.

El protocol s'emmarca en el projecte H2MED, que planteja la creació del primer corredor d'hidrogen verd de la Unió Europea que connectarà la xarxa energètica de la Península Ibèrica amb França i el nord d'Europa, la qual cosa permetrà posicionar a Espanya com el primer ‘hub’ d'hidrogen verd de la UE.

H2MED va ser presentat al desembre per Enagás, juntament amb els Transmission System Operators (TSOs) de Portugal i França, com a candidat per a Projecte d'Interés Comú (PCI) per a rebre finançament europeu. Aquesta iniciativa contempla la posada en marxa de l'Eix de la Cornisa Cantàbrica, l'Eix de la Vall de l'Ebre i l'Eix Llevant, que transcorre en part per la Comunitat Valenciana i que unirà Castelló amb Múrcia, a més de connectar amb l'Eix de la Vall de l'Ebre.

Segons destaquen des de la Generalitat, en la Comunitat Valenciana els principals sectors beneficiaris d'aquesta iniciativa seran el sector ceràmic de Castelló, la indústria química i petroquímica i l'entorn industrial de la Vall de Sagunt, a més de l'Aeroport de Castelló i les iniciatives vinculades als ports de les tres províncies. Aquests potencials centres de consum seran objecte d'especial seguiment per a aquest acord.

Amb la signatura d'aquest acord, la Comunitat Valenciana fa un pas més en la seua estratègia per a promoure una economia regional sostenible i contribueix a una transició justa, al mateix temps que enforteix el seu desenvolupament socioeconòmic. Per part seua, Enagás reforça el compliment d'un dels objectius anunciats en la presentació del seu Pla Estratègic 2022-2030: impulsar infraestructures dedicades a l'hidrogen renovable.