Les platges del Port de Sagunt i de Canet millor comunicades amb l'adequació del gual en el delta del riu Palància

Els ajuntaments dels dos municipis han actuat sobre el gual que comunica els dos nuclis urbans
Imagen 1Imagen 2
La comunicació rodada entre les platges de Canet d'en Berenguer i del Port de Sagunt serà des de hui més fluïda per la millora en l'adequació del pas en el riu Palància que uneix els dos nuclis urbans. Les obres han suposat la construcció d'una llosa de formigó de 75,9 metres de llarg per 5 metres d'ample en la rasant del llit del riu. El finançament d'esta obra ronda els 27.000 euros, pressupostada al 50 % entre tots dos ajuntaments i s'ha efectuat per l'empresa Geocivil S.A segons les condicions que ha marcat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
 


L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha aclarit sobre l'obra que es tracta “d’una connexió molt necessària al llarg de l'any però sobretot durant els mesos d'estiu, perquè hi ha una interrelació molt fluïda entre les zones turístiques de Sagunt i Canet, per això donem esta solució de caràcter bastant definitiu perquè permet esta comunicació en condicions molt raonables”. A més, Fernández ha declarat que malgrat que esta obra s'hauria d'haver fet abans, “accelerar els terminis per a dur-la a terme abans no estava en les nostres mans ja que nosaltres hem estat insistint almenys dos anys”.
 
L'alcalde ha manifestat també la importància de tindre en compte que es tracta d'una zona natural i inundable i cal saber com actuar en casos d'emergència, d'ací la necessitat d'instal·lar dos barreres, una en la part nord i una altra en la part sud per a tancar el pas dels cotxes quan hi haja situacions d'emergència.
 
L'autorització que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha atorgat als dos municipis suposa el compliment d'unes condicions de seguretat i de neteja que han de fer complir els municipis perquè no es produïsca cap accident. Ja que és un gual inundable que es troba en el delta del riu, l'Ajuntament de Sagunt ha redactat un nou protocol d'actuació municipal en cas de crescuda del riu, pel qual es compromet a mantenir la comunicació de prevenció i alerta a través dels serveis municipals i en cas de risc extrem el tall dels accessos a la carretera des de tots dos termes, entre altres coses. Els dos ajuntaments també es comprometen a senyalitzar la zona tant amb senyals de precaució indicant el gual inundable com amb tanques de tall fix per a prohibir l'entrada en cas d'emergència.
 
L'alcalde de Canet d'en Berenguer, Leandro Benito, a més de subscriure les paraules de Fernández, ha manifestat que cal ser conscients que el gual està en el delta d'un riu que cal respectar perquè és un ecosistema viu. “Crec que esta solució per a connectar els dos municipis és la manera menys erosiva i menys perjudicial per al medi ambient”, ha afegit Benito.
 
Per la seua banda, el regidor de Manteniment, Pepe Gil, ha declarat que l'obertura a la circulació del pas del riu s'ha retardat a causa que una ambulància va apartar les tanques d'obra i va passar quan l'asfalt encara no estava sec, per la qual cosa va haver de tornar a pavimentar-se part de la zona.
 

 
Nova ronda nord i Sender Blau
 
El regidor d'Urbanisme, Pablo Abelleira, ha avançat que a partir de setembre es començarà a urbanitzar la connexió entre la zona de la platja del Port de Sagunt i el barri de San José, la qual cosa el regidor considera “una de les demandes ciutadanes més importants”. Esta connexió permetrà que els veïns tinguen una segona opció per a arribar a Canet d'en Berenguer per la ronda nord “que connectarà el Port de Sagunt i el municipi veí en tan sol cinc minuts des de Ciudadmar i serà molt més beneficiosa fins i tot que la que estem inaugurant hui”, afirma el regidor.
 
A més, Quico Fernández ha confirmat que l’Ajuntament de Sagunt ja té prevista la inversió per a la Sender Blau mancant els últims permisos ja que encara que la inversió provinga de l'Ajuntament de Sagunt l'àmbit de competència no pertany a la institució local pel que els tràmits no són fàcils d'agilitar segons ha expressat l'alcalde. “El Sender Blau va a suposar una connexió mediambiental importantíssima entre els dos municipis en un delta que es convertirà en un gran espai verd i d'oci amb unes intervencions determinades en les quals van a actuar també la Conselleria” ha conclòs Fernández.