La xarrada “Vida Quotidiana i Siderúrgia” recorda el dia a dia de la ciutadania de l'antiga fàbrica

La taula redona, que s'emmarca dins dels actes del Centenari de la Siderúrgia, va omplir el saló d'actes del Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt
El Centre Cívic Antic Sanatori torna a ser el lloc triat per a celebrar un nou acte del Centenari de la Siderúrgia, organitzat per l'Ajuntament de Sagunt i el Centre d’Estudis Camp de Morvedre, que recordarà en els diferents actes que se celebraran durant tot l'any la mítica fàbrica i el que hi va suposar per als habitants de la ciutat. Ahir, dimarts 2 de maig, va tindre lloc la taula redona Vida Quotidiana i Siderúrgia, moderada per Pedro Luis Alonso, en la qual van participar el catedràtic emèrit i músic Vicente Sanjosé; la primera catedràtica espanyola de Psiquiatria, Carmen Leal i la que fóra directora general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana en els anys 90 del segle passat, Evangelina Rodríguez, els tres naturals del Port de Sagunt.
 
El saló d'actes on es va celebrar este col·loqui, es va omplir d’ex-treballadors i d’ex-treballadores de la siderúrgia, familiars d'aquells que van tindre relació amb l'antiga fàbrica, així com de curiosos que no van dubtar a participar-hi i replicar els ponents, els quals van compartir les seues vivències com a familiars i, en alguns casos, com a testimonis directes del que va suposar per a la ciutadania del Port de Sagunt la siderúrgia durant gran part del segle XX. A l'acte també assistiren l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i membres de la corporació municipal.

 
Fernández, qui va subratllar la importància de comptar amb persones tan destacades de la vida social local i amb tanta projecció com són els ponents d'esta taula, va recordar que amb la celebració d'este centenari “pretenem recuperar la memòria com una part important del que encara hui és la nostra societat i en este cas tenim el privilegi de comptar amb el testimoni molt directe de persones les experiències de les quals són positives per a entendre el nostre present”. Va afegir que esta taula redona estava plantejada en el sentit que la història “és la suma de vivències de tots els protagonistes que han viscut una experiència concreta” i que, a més, “la commemoració del centenari de la siderúrgia va més enllà de tota la història del segle XX ja que ha suposat una experiència vital de desarrelament dels seus pobles d'origen, de fer front a una època tan difícil com va ser el segle passat i que tants problemes va suposar per a la supervivència de la siderúrgia i de les famílies que en depenien, que són hui dia un exemple per a tots”.
 
 
 
Exposició “Un segle forjant un poble”
 
L'Associació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt inaugurarà divendres que ve, 5 de maig, a les 19 hores l'exposició Un segle Forjant un Poble. Esta exposició farà un recorregut del que va suposar per a la ciutadania del municipi la siderúrgia durant el segle XX i com hi va ajudar a forjar la identitat d'un poble íntimament lligat a la fàbrica. L'exposició es podrà visitar fins al 26 de maig en el Centre Cívic Antic Sanatori.