La platja del Port de Sagunt serà l'escenari del Campionat de la Comunitat Valenciana de Lluita Platja

Tres tornejos, organitzats pel Club de Lluita Camp de Morvedre, es disputaran a la platja el dissabte 10 de juny a partir de les 18 hores

La platja del Port de Sagunt serà l'emplaçament en el qual es juguen tres competicions de lluita platja el dissabte 10 de juny a partir de les 18 hores, concretament al costat de la plaça de la Concòrdia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt. Estes tres activitats esportives s'emmarquen dins del programa Estiu a la Mar, una iniciativa organitzada per la regidoria d'Activitat Física, Salut i Esport.

El Campionat de la Comunitat Valenciana de Lluita Platja és, segons según el Club de Lluita Camp de Morvedre, la competició autonòmica més antiga d'Espanya i en la seua desena edició participaran els millors clubs i esportistes federats del territori valencià. Este club ha sigut designat per la Federació Valenciana de Lluita com l'encarregat d'organitzar este esdeveniment que començarà a les 18 hores, encara que el pesatge dels lluitadors es realitzarà a les 17 hores.

La platja del Port de Sagunt també serà l'escenari en el qual se celebre l’XI Torneig Popular de Lluita Platja, el campionat degà d'Espanya en esta modalitat de combat. Cal dir que esta competició està oberta al públic, tant per a xics com per a xiques. Òbviament, els combats s'organitzaran tenint en compte el nivell d'experiència, pes, edat i sexe dels participants. Però no es requerix estar federat ni tindre coneixements sobre la lluita platja.

La novetat d'enguany és la inclusió de la Lluita Bac, una modalitat de combat tradicional valenciana que s'havia perdut temps arrere i ara s'està reintroduint. De manera que el dissabte 10 de juny se disputarà la primera competició oficial d'esta tècnica de lluita que consistix a intentar derrocar d'esquena el contrari (pegar un bac) mantenint el contacte cos amb cos a partir d'una agarrada inicial.

La lluita platja va ser reglamentada per la federació internacional en 2004 amb la finalitat de reunir totes les formes de lluita tradicionals practicades en arena i per a popularitzar-les a tot el món. Esta modalitat es considera un esport olímpic des dels Jocs Olímpics de la Joventut de 2010, disputats a Singapur. La peculiaritat de la lluita platja és la seua senzillesa, així com que la competició es disputa directament en l'arena. Este esport, en el qual Espanya té 3 campiones del món, apunta sobretot a promoure els valors de diversió, seguretat, accessibilitat i ecologisme, segons indiquen des del club.

La lluita platja es juga en vestit de bany dins d'un cercle d'arena de 7 metres i consta de regles molt simples: 1 punt al lluitador que aconseguix traure al seu rival fora dels límits o fer que toque el sòl amb qualsevol part del cos que no siga la planta dels peus o de les mans; i 3 punts al lluitador que aconseguix derrocar el seu oponent completament d'esquena. El primer lluitador que sume 3 punts guanya el combat i el temps límit són 3 minuts.