La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana arriba a Sagunt a Escena

L’actuació serà dijous, 27 de juliol, a partir de les 22.30 hores al Teatre Romà


La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana actuarà demà, dijous 27 de juliol, a les 22.30 hores al Teatre Romà, emmarcat en la programació del festival Sagunt a Escena que s’está desenvolupant al municipi des del passat 18 de juliol.

Este concert forma part de la gira que la Jove Orquestra està realitzant per terres valencianes, i que posa punt final a la seua trobada d’estiu que s’ha celebrat des del passat 10 de juliol al Palau de les Arts i el Conservatori Superior de Música de València.

En esta trobada el director convidat ha sigut Pablo Rus Broseta, i el director assistent Vicente Leal. La plantilla de la Jove Orquestra en esta ocasió ha estat formada per 80 músics, tots ells menors de 26 anys.

El programa d’este concert que oferirà la Jove Orquesta en Sagunt a Escena és el següent : de Claude Debussy, Prélude à l’aprés-midi d’un faune; de Maurice Ravel, La Valse i de Dimitri Xostakóvitx la Simfònia nº 10.

Sobre el programa, el director ha declarat que “Pierre Boulez va dir sobre el Preludi a la migdiada d’un faune que va ser a partir d’esta peça en què la música va començar a respirar d’una manera diferent. Solem parlar sobre el color o l’harmonia de la música impressionista francesa, òbviament conceptes essencials. Boulez la va encertar amb este concepte nou, ja que el fraseig i el discurs musical van canviar per sempre després d’esta peça clau per al desenvolupament de la música en els segles XX i XXI. Ravel, en peces com la Valse va humanitzar d’alguna manera els conceptes purament sensitius de l’impressionisme amb el seu art càlid, pròxim i honest”.

Probablement en les antípodes d’estes idees es trobe Dimitri Xostakóvitx. Els esdeveniments polítics i socials entorn de la seua música només ens descobreixen una part del seu missatge. La seua qualitat sonora i la forma en què modela el so orquestral ens descobreixen la seua personalitat, de vegades d’una manera molt subtil. Personalment m’atrauen les propostes artístiques heterogènies, per esta raó vaig idear este programa, a més de la idea de treballar amb els músics de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i la flexibilitat davant d’un repertori divers’’, ha conclòs Rus.

Els altres tres concerts que la Jove Orquestra oferirà en esta gira seran a les localitats de Biar, l’Auditori de Peníscola i l’ADDA d’Alacant.

El director de l’orquestra, Pablo Rus Broseta, va estudiar composició i saxofon en el Conservatori de València, i posteriorment es va formar en Direcció d'orquestra a Lió, en el Conservatori d'Amsterdam i en la Universität der Künste de Berlín. Ha rebut la valuosa aportació dels mestres Bernard Haitink, Pierre Boulez, David Zinman, Kurt Masur i Steven Sloane.

Ha sigut director assistent en l'Orchestre Philharmonique de Liège en la temporada 2009/2010, en l'Acadèmia Nacional d'Òpera d'Holanda en 2010 i en la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana des de 2010 fins a 2013. En 2011 va fundar l'orquestra de cambra Grup Mixtour, que encara dirigeix en l'actualitat, l’objectiu de la qual és revitalitzar l'experiència del concert clàssic a través d'una programació eclèctica de música de diferents èpoques i amb diverses estètiques.

Mor Vicente Vayá Pla, fill adoptiu de Sagunt

28 de setembre 2023

L'Ajuntament de Sagunt ha decretat tres dies de dol. A més, les banderes dels edificis públics municipals onejaran a mitja asta. La capella ardent estarà instal·lada demà, 29 de setembre, en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt de 10.30 a 15.30 hores