El Ple proposa instal·lar el centre d’FP vinculat a la gigafactoria en el macrosector VII o en la trama urbana

La majoria del ple considera millor opció ubicar el centre dins de la trama urbana, en lloc de Parc Sagunt I

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir, en la seua sessió ordinària corresponent al mes de gener, instar a la Generalitat Valenciana perquè el futur Centre de Formació Professional vinculat a la gigafactoria de Volkswagen canvie la seua ubicació de la ja plantejada parcel·la dins de Parc Sagunt I a una ubicació de la trama urbana, com potser el macrosector VII. La moció va ser presentada per Compromís i defensada pel regidor Josep Manuel Tarazona i va ser aprovada pels grups Compromís, EUPV, Iniciativa Porteña, Ciutadans i el Regidor no adscrit i amb l’abstenció de PSPV-PSOE, PP i VOX.

En eixe sentit, el ple instarà a la Generalitat Valenciana i al seu president, Ximo Puig, a què es facen totes les gestions necessàries perquè el futur Centre de Formació Professional, vinculat a la Gigafactoria per la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics que la multinacional Grup Volkswagen mitjançant l'empresa PowerCo ES, s'ubique i es construïsca en el sòl dotacional educatiu del macrosector VII, segons el planejament general urbanístic de Sagunt, en compte de construir-lo en la parcel·la dins del parc logístic i empresarial Parc Sagunt I. En este cas, el mateix grup municipal Compromís s’autoesmenà i modificà este punt de la moció, quedant així: «[...] s'ubique i es construïsca en el sòl dotacional educatiu del macrosector VII o en una parcel·la dins de la trama urbana, si no pot ser, consensuat amb l’Ajuntament de Sagunt [...]».

La part expositiva de la moció assenyala que la decisió d’instal·lar este centre en Parc Sagunt I, «dins d'un polígon industrial pel qual transiten diàriament milers de vehicles pesats i d'altre tipus», suposa que hi haurà «una distància de més de 7 o 8 kilòmetres dels nuclis de població que generarà multitud de problemes de mobilitat, afectarà la integritat i seguretat física de les persones i dels estudiants que hi es desplacen fins allí, augmentarà l'emissió de gasos nocius i efecte hivernacle, com també l'increment en la despesa de recursos econòmics per a les administracions públiques i d'àmbit privat, individuals o col·lectives, per la necessitat de tindre l'obligació de posar mitjans de transports adequats fins al centre formatiu». D’eixa manera, el grup Compromís assegura que esta  ubicació els sembla «poc saonada i completament inadequada, inoportuna i fregant el desgavell» i proposà traslladar el centre educatiu al Macrosector VII, situat darrere del Centre Comercial L’Epicentre i l'IES Camp de Morvedre.

«A més a més, altra conseqüència d'enviar a l'alumnat a formar-se a un polígon industrial fora del nucli urbà és que allà no hi ha pràcticament cap mena servei, ni sanitaris, ni esportius, ni d'esplai, ni de restauració, ni de seguretat... sols indústries», assegura el text de la moció.

Referent a això, el grup Iniciativa Porteña, a través del seu regidor Cosme Herranz, va proposar, a través d'una esmena, sol·licitar que s'instara la Conselleria que els mòduls que s'anaven a impartir en el nou centre de formació, pogueren incorporar-se en els centres de formació professional integral d'Eduardo Merello i La Laboral. Esta proposta va ser acceptada pel grup municipal Compromís i per tant es farà extensiva a la Conselleria d'Educació.

La part expositiva de la moció posa l’accent en què «al nostre municipi, tenim en el macrosector VII, una superfície catalogada com a sòl d'ús dotacional educatiu, que es va reservar amb la finalitat d'assegurar el dret dels nostres ciutadans i ciutadanes, a una millor qualitat de vida. Aquesta parcel·la de sòl dotacional educatiu, té unes dimensions del voltant de 67.700 metres quadrats. En concret hi ha una parcel·la de 43.000 metres quadrats, ampliable en 13.600 més. Superfície prou suficient per a contenir el centre de formació d'FP que es preveu construir».

Així mateix, també han acordat proposar a la GVA i a tots els organismes públics competents, en pro de la transparència, a lliurar a la corporació municipal tota la informació que se sol·licite i que té a veure amb la construcció, instal·lació, posada en marxa, plans de formació i ocupació i altra informació que puga ser de rellevància per al municipi, sobre la gigafactoria per la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics que la multinacional Grup Volkswagen ha de construir a Sagunt.

A més a més, també han aprovat notificar esta moció a presidència de la Generalitat Valenciana, a la consellera d'Educació, Cultura i Esports, a la Direcció General d'Infraestructures Educatives, a la consellera de Política Territorial i al conseller d’Economía Sostenible.