El Ple aprova per unanimitat compensar al sector citrícola pels danys deguts a les pluges

Sengles proposicions de Compromís i el Partit Popular han sigut presentades conjuntament en el ple i aprovades per tots els grups
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat una sèrie de mesures i peticions al Ministeri d'Agricultura i la Conselleria per a recolzar als agricultors del sector citrícola afectats per les recents pluges. Sengles proposicions amb la mateixa finalitat, presentades per Compromís i el Partit Popular, han sigut aprovades conjuntament.

Entre les mesures aprovades està l'habilitació immediata d'una línia de crèdit que possibilite que l'excés de collita per arreplegar tinga un preu de retirada que el faça rendible, almenys per a la transformació en suc, “de manera que alleuge l'enorme pressió que estan produint en els preus els excedents de taronja existents pel retard en la recol·lecció a causa de múltiples factors, entre ells el climatològic”, segons consta en la proposició de Compromís.

A més, s'ha aprovat demanar la restitució de rendes perdudes dels agricultors amb una rebaixa dels mòduls de l'IRPF i/o l'exempció de l'IBI. També es demana la restitució de rendes ampliant les dotacions pressupostàries pels convenis entre l'INEM i les corporacions locals per a treballadors del sector agrícola.

A més, el PP ha demanat sol·licitar al Ministeri d'Agricultura l'engegada de crèdits bonificats per a tots els agricultors i ramaders afectats; ajudes específiques per hectàrea per a les parcel·les que hagen perdut més del 30% de la seua producció, així com subvencions per a la reposició de l'arbrat mort per asfíxia radicular; i l'engegada d'un pla per a la modernització del regadiu que contribuïsca a pal·liar el dèficit hídric estructural que pateix la Comunitat Valenciana.La regidora de Medi ambient, Teresa García, ha assenyalat la importància d'aquestes mesures donada la “campanya catastròfica” a la qual s'han enfrontat els agricultors del sector. Per la seua banda, el portaveu del PP Sergio Muniesa ha subratllat que la seua moció és “una transcripció literal de la petició realitzada per AVA-ASAJA (Associació Valenciana d'Agricultors)”, i que a Sagunt hi ha hagut casos de camps amb entre un 40% i un 60% de pèrdues “i fins a un 100%”.
 
Tenint en compte problemes que arrossega el sector agrari, envellit i amb nombroses hectàrees de camp abandonades, les proposicions aprovades inclouen instar a la Conselleria d'Agricultura a que faça un profund estudi amb l'ajuda de les associacions del sector, per a trobar alguna línia de futur, així com que la Generalitat Valenciana demane al Ministeri d'Agricultura i a la Unió Europea solucions a la greu crisi conjuntural i estructural que travessa el sector.