Carles Penya-roja, Ricard Garcia e Ismael Bereje reben els Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” 2016

Els guardons premien a les millors obres en valencià, originals i inèdites, en les modalitats de narrativa, poesia i teatre
Imagen 1Imagen 2

Els escriptors Carles Penya-roja, Ricard Garcia i Ismael Bereje s'han alçat amb els guardons dels Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” 2016, en les modalitats de narrativa, poesia i teatre respectivament. L'acte, celebrat en el Centre Cultural Mario Monreal, va comptar també amb la presència d'un familiar de Pepe Alba, destacat actor de Sagunt que dóna nom al certamen de la modalitat de teatre.
 


D'esquerra a dreta, els guanyadors Ismael Bereje, Ricard Garcia y Carles Penya-roja.

 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha sigut l'encarregat de lliurar a Penya-roja el premi de narrativa. “M'omple de satisfacció assistir a este acte literari per a comprovar la bona salut del nostre certamen i prestar atenció als creadors de la paraula, tan necessaris en estos temps que corren, de vegades desficaciats i poc reflexius, dominats en gran part per la cultura de la imatge, la xafarderia i els valors purament materials”, ha dit l’alcalde.
 
El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, va destacar que els “Ciutat de Sagunt” són “uns dels premis literaris més prestigiosos del país, promouen la creació artística i contribueixen a la difusió de la cultura, el món editorial i el nom de Sagunt pertot arreu, i per descomptat, suposen una aposta per la promoció i creació literària d'obres escrites en valencià”.
 
 
La guanyadora del XVIII Premi de Narrativa ha sigut El pensament viatjer, una novel·la en la qual la crisi econòmica i personal dels seus dispars personatges els fan viure, patir, experimentar i gaudir mentre els seus fils vitals s'emboliquen sense que ells s'adonen i els aboquen a un final, en major o menor grau, compartit.
 
El seu autor, Carles Penya-roja, és llicenciat en Documentació per la Universitat Politècnica de València i en Geografia i Història per la Universitat de València. El seu treball sempre ha estat relacionat amb l'administració i l'ensenyament, especialment en biblioteques. Actualment és el responsable de l'Agència de Lectura Ricardo Martínez Guillén de Biar.
 
El XIX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal ha sigut per a On la sang, un llibre que parla dels fets i sentiments més extrems que trenquen les nostres rutines, aquells que ens alteren la vida per a fer-nos sentir que hi ha forces imparables que ens arrosseguen, més enllà de la nostra voluntat, a provar les estranyes alquímies de la vida que ens toca viure.
 
El poeta guanyador, Ricard Garcia, és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, i treballa en l'ensenyament secundari des de 1987. Participa sovint en recitals de poesia i també organitza i dirigeix actes literaris diversos. Va ser fundador i redactor, entre 1980 i 1984, de la revista comarcal El Cep i ha col·laborat esporàdicament en revistes com Caràcters. Des de l'any 2004 publica regularment textos en Internet en el seu blog Cupressus sempervirens, premiat en 2015 com a millor blog literari en català en els Premis Vila de Martorell.
 
Per la seua banda, el XIII Premi de Teatre Pepe Alba ha sigut concedit a Stockholm, la història de tres personatges a la recerca del sentit d'una existència pertorbada abans d'hora. Sven, Liv i Aud representen en si mateixos la causa i la conseqüència d'una síndrome que els donarà la possibilitat de redempció que la vida els ha negat. Una faula sinistra de com l'ésser humà pot tornar-se predador i víctima per a sobreviure en un món no apte per a fragilitats.
 
El seu autor, Ismael Bereje, natural del Port de Sagunt, és diplomat com a tècnic en empreses i activitats turístiques, però centra la seua vida professional al voltant del teatre. Diplomat en Art Dramàtic en l'Estudi Dramàtic de Pablo Corral (València 1995-1999), realitza també un màster de Teatre en l'Educació en la Universitat de València.
 


 

A l'acte també van assistir la Tinent d'Alcalde Teresa García, el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro, i el regidor de Contractació, Pepe Gil.